Michigan Sportsman Forum banner
  • From treestands to ground blinds, all your hunting must-haves can be found at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement
41 - 60 of 176 Posts
Koniczyna? Siejesz roczną czy wieloletnią?

Nutrien ag jest teraz wściekły, wydaje się, że wszyscy duzi chłopcy używają swoich płynów...
Zazwyczaj oba - Crimson jest rzekomo jednoroczny, ale dobrze zimuje tutaj, a czasem nawet sam się rozsiewa. Dodaję również koniczynę czerwoną, która jest rośliną wieloletnią, do prawie wszystkich moich mieszanek koniczyny. Do moich mieszanek kapustnych zwykle dodaję 2# każdego/akr Crimson i Red. Prawdopodobnie nawet nie wiedziałbyś, że były z kapustnymi jesienią, ale naprawdę błyszczą następnej wiosny, gdy śnieg topnieje.

Image

Zamiast nagiej, zużytej działki kapustnej, koniczyny i żyto zaczynają mocno wychodzić, gdy tylko śnieg stopnieje.
Image

Image

Zwykle widzę nawet małe otwory napowietrzające z zeszłorocznej jesieni rzodkiewki...
Image

Image

Do maja żyto jest już niejadalne dla jeleni, ale koniczyny wciąż zapewniają dobre pożywienie...
Image

Jeśli chcę więcej koniczyny, czasami wysiewam dodatkowe nasiona koniczyny późną zimą...
Image

W połowie czerwca jelenie mają wszystkie koniczyny, które mogą zjeść...
Image

Tak, Nutrien Ag ma świetne produkty do nawożenia dolistnego w bardzo przystępnych cenach.

Około ile wapna i jak je rozłożyłeś?
4000 funtów (80/50# worków) Każda działka dostała 1000 funtów. Jedna torba na raz, rozcięta i potrząśnięta torbą na działce. Miałem tylko 4 działki do zrobienia i tego ranka było 50°, więc świetna pogoda na to. Nie było tak źle. Mój rozsiewacz by tego nie zrobił.

Now that's a good workout, awesome.
Nie czułem się jak trening. Wydaje się, że tak, ale było to dość łatwe do zrobienia. Działki nie są blisko siebie, więc duża przerwa między każdą z nich. Zajęło to może 15 minut na działkę. Każda torba pokrywała powierzchnię około 25x25 stóp. Zazwyczaj używam wapna granulowanego, ale wapno obornikowe było o połowę tańsze i słyszałem, że działa lepiej.

4000 funtów (worki 80/50#) Każda działka dostała 1000 funtów. Jedna torba na raz, rozcięta i potrząśnięta torbą na działce. Miałem tylko 4 działki do zrobienia i tego ranka było 50°, więc świetna pogoda. Nie było tak źle. Mój rozsiewacz by tego nie zrobił.
Jest coś w byciu tam na chłodnym poranku, bez hałasu, robieniu czegoś takiego, co jest prawie pocieszające, satysfakcjonujące. Najlepszy czas w ciągu dnia, żeby być w lesie

Jest coś w byciu tam na chłodnym poranku, bez hałasu, robienie czegoś takiego jest prawie pocieszające, satysfakcjonujące. Najlepsza pora dnia, żeby być w lesie
Z pewnością tak było. Będę dziś rano na strzelnicy, testując nową lunetę przez kilka prac na strzelnicy. Właściwie kilka lunet. Niskie 50 stopni tutaj, więc wspaniały poranek na to.

Brak deszczu przez następne 5-6 dni w NLP...i gorąco.
Przestań biadolić, twoje rzeczy miały stopę wysokości z głębokimi korzeniami dwa tygodnie temu 🤣

Cóż, po prostu ostrzegam tych, którzy w weekend planują działki i mają nadzieję na deszcz. Według wizualizacji gleby w ten weekend, jest dość sucho i będzie jeszcze bardziej sucho, obszar linii Ogemaw/Gladwin. I tak, moja jedna super działka zabija to aktywnością jeleni dedgoose, ale trochę deszczu by pomogło! Kukurydza ma 8-10 stóp wysokości.

Cóż, po prostu ostrzegam tych, którzy w miniony weekend planowali i mieli nadzieję na deszcz. Według wizualizacji gleby w ten weekend jest dość sucho i będzie jeszcze bardziej sucho, obszar linii Ogemaw/Gladwin. I tak, moja super działka radzi sobie świetnie z aktywnością jeleni dedgoose, ale trochę deszczu by się przydało! Kukurydza ma 8-10 stóp wysokości.
Zgadza się. Mieszkam w jednym z nich i mam teren łowiecki w drugim. Dość sucho w obu obszarach

Dałbym wszystko, żeby indyki zjadły moje nasiona... Sadziłbym Chufę, gdybym miał indyki. Kozy mogą głodować 😆

Możesz przyjść i zastrzelić wszystkie te gryzonie-indyki na mojej posesji
Być może popełnili błąd otwierając sezon jesienny w mojej okolicy, muszę przejrzeć przepisy, ale jeśli będzie tak jak kilka lat temu w południowym Michigan, kiedy robiłem obliczenia, można było kupić 70 tagów na sezon jesienny. Mogę spuścić na nich piekło, żeby udowodnić pewną tezę...

Kiedy Sal żyła, powiedziała, że jeśli kiedykolwiek dostaniemy te przepisy, sprzedamy każdą gęś i kaczkę, którą posiadamy, kupimy psa do polowania na indyki i zaczniemy je tępić... Zrobiłaby to, zachowałaby swój pas do kaczek i załadowała go pisklętami tylko dlatego, że 🤣

Więc patrzyłem na moje warzywa kapustne i pomyślałem, cholera, to wygląda jak siewka cykorii i kolejna i kolejna... Sprawdziłem podwójnie z gpt i powiedziało cykoria.

Po próbach dodania cykorii do koniczyny przez dwa lata, a następnie zakończeniu uprawy, nasiona, które, jak przypuszczam, wysiałem w marcu, w końcu mają światło dzienne, żeby ruszyć... lol

Jestem zadowolony

• Like
Reactions: throughtheice88
Postęp Brassica:

13-14 lipca - Siew brassica na 5 działkach
Image

1 sierpnia
Image

4 sierpnia - Zastosowano nawóz płynny - 32% azotu - Zmiażdżono rośliny oponami ciągnika...
Image

8 sierpnia - Nie widać nawet, gdzie ciągnik przejechał po roślinach (y)
Image

Nie było deszczu od około 2 tygodni. Mam nadzieję, że wkrótce trochę spadnie. Przejadę jeszcze raz po tych działkach, kiedy rozsieję żyto ozime, ale czekam na dobrą szansę na deszcz.

Niespodzianka! W końcu złapałem trochę deszczu. Obudziłem się dziś rano z 0,61" w deszczomierzu! Radar burzowy był dziś przewidywalnie nieco bardziej aktywny, więc pospieszyłem do lokalnego elewatora, żeby odebrać trochę żyta do dodania do moich warzyw kapustnych. Nie mieli w magazynie żadnych nasion certyfikowanych, ale zapewniali mnie, że nasiona, które mieli, były "czyste". Nie były... ale żebrak nie wybiera, jak sądzę.

Przejechałem ciągnikiem i rozsiewaczem cyklonowym po warzywach kapustnych po raz ostatni, rozsiewając coś ponad 100#/akr. Zaczęło padać, gdy wróciłem do stodoły i w krótkim czasie dostaliśmy 0,16". Nadal musiałem rozsiać żyto na kilku małych obszarach, a Radar burzowy zapewniał mnie, że nadchodzi więcej deszczu, więc wyszedłem i skończyłem z moim rozsiewaczem naramiennym....

100% szans na 0,66" brzmiało całkiem nieźle, więc postanowiłem rozsypać 400# nawozu na kilku działkach, które wkrótce obsadzę zbożami. Wypłukałem rozsiewacz i zaparkowałem go z powrotem w wiacie, gdy znów zaczęło padać. Do tej pory dostaliśmy tylko dodatkowe 0,16", ale trzymam kciuki, że dostaniemy trochę więcej.

To zdjęcie z radaru jest dość typowe dla tego, co często dzieje się tutaj, w Lone Oak. Deszcz wydaje się rozstępować jak Morze Czerwone, gdy zbliża się do nas. Przy wietrze z południowego zachodu widać, że pozostaliśmy dość suchi, podczas gdy główna część systemu przechodzi po obu stronach nas.

Image

Mimo to... jestem wdzięczny za prawie 1" deszczu, który otrzymaliśmy i powinien naprawdę pobudzić moje poletka (y)

Mam nadzieję, że inni, którzy czekają na deszcz, wkrótce go dostaną.

Niespodzianka! W końcu złapałem trochę deszczu. Obudziłem się dziś rano z 0,61" w deszczomierzu! Radar burzowy przewidywał dziś trochę więcej, więc pospieszyłem się do lokalnego elewatora, żeby odebrać trochę żyta, żeby dodać je do moich warzyw kapustnych. Nie mieli w magazynie żadnych certyfikowanych nasion, ale zapewniali mnie, że nasiona, które mieli, były "czyste". Nie były... ale żebrak nie wybiera, jak sądzę.

Przejechałem ostatni raz po warzywach kapustnych traktorem i rozsiewaczem cyklonowym - rozsiewając coś ponad 100#/akr. Zaczęło padać, gdy wróciłem do stodoły i w krótkim czasie dostaliśmy 0,16". Nadal musiałem rozsiać żyto na kilku małych obszarach, a Radar burzowy zapewniał mnie, że nadchodzi więcej deszczu, więc wyszedłem i skończyłem z rozsiewaczem na ramię....

100% szans na 0,66" brzmiało całkiem dobrze, więc postanowiłem rozsypać 400# nawozu na kilku działkach, które wkrótce obsadzę zbożami. Wypłukałem rozsiewacz i zaparkowałem go z powrotem w szopie, gdy znów zaczęło padać. Do tej pory dostaliśmy tylko dodatkowe 0,16", ale trzymam kciuki, że może dostaniemy trochę więcej.

To zdjęcie z radaru jest dość typowe dla tego, co często dzieje się tutaj, w Lone Oak. Deszcz wydaje się rozstępować jak Morze Czerwone, gdy zbliża się do nas. Przy wietrze z południowego zachodu widać, że pozostaliśmy dość suchi, podczas gdy główna część systemu przechodzi po obu stronach nas.

View attachment 1030264

Mimo wszystko... jestem wdzięczny za prawie 1" deszczu, który otrzymaliśmy i powinien naprawdę pobudzić moje poletka (y)

Mam nadzieję, że inni, którzy czekają na deszcz, wkrótce go dostaną.
Wygląda tu kiepsko, ale zawsze przez to przechodzimy z pięknymi działkami.

41 - 60 of 176 Posts